Пейзажна Фотография

13 / Май / 2021

Фотографията е изкуството, което хваща уникални моменти от реалността и ги прави вечни. Пейзажната фотография е тази страна на това изкуството, която ни позволява да наблюдаваме пейзажи от един магичен ъгъл. Чрез правилното оборудване, и усета за перфектният момент, пейзажните фотографи позволяват на "интимните" детайли на всяка обстановка да заблестят по своят уникален начин, което на свой ред ни кара да Ах-нем под вълшебството на всеки ландшафт. 

При пейзажната фотография никак не е лесно да се направи бърза и хубава снимка. Там всичко е наистина изчисляване на перфектният момент и високи познания по фотографските инструменти. Например ако искаме да направим пейзажна снимка на залез, не можем просто да излезем който и да е ден, така като пейзажи има ежедневно, но не всяка вечер слънцето залязва показвайки ни се, понякога то е скрито зад дебела пелена от облаци. Трябва да се съобразим с метеорологичната обстановка, а също така трябва да намерим перфектното местенце, от което да наблюдаваме тази ежедневна, но пък винаги уникална гледка. Същите фактори важат за всяка панорама. А, светлината е един от най-важните фактори, освен подбора на правилната фотографска екипировка. Не винаги се получават прекрасни пейзажни снимки, чрез използване на Auto настройката на камерата ни, именно заради предоставената ни природна светлина. Понякога има нужда да си поиграем ръчно с настройките на блендата и фокуса, за да успеем да направим една качествена снимка. Съществуват и някои филтри за обективи, които подпомагат резултата, като ND Неутрални филтри и поляризационни филтри. ND Неутралните филтри са идеални за ситуациите, в които природната светлина е прекалено висока, което ще доведе до много бели/изгорели места по снимката, така като те обират естествената светлина по един много нежен начин и спомагат за контраста на пейзажа, който помага за отличаването на различните детайли в гледката. Поляризационните филтри пък са идеални, когато в пейзажа участват повърхности обиращи естествената светлината и по този начин биха "светили" върху изображението.

Освен различните настройки на камерите е добре да се поинтересуваме и от моделите камери и обективи, така като има такива специализирани за пейзажна фотография, което естествено означава, че ще допринесат за по-добри резултати. Но ако сте любител-фотограф, не трябва да се ръсите с огромни суми пари, за да снимате, както вече споменахме, много нови модели дигитални камери са приспособени за този тип фотография, просто може да ви се наложи да си поиграете със настройките. 

В България пейзажната фотография е намерила своят кът. Така като нашата страна е дарена с толкова невероятни природни зрелища, дори фотографи от чужбина идват да усетят и запечатат приказния полъх на българските гледки. Много на брой планински върхове, цветни полета, уникални водопади и нашите битови изгледи, които в други развити европейски държави са започнали да изчезват с навлизането на модерното, пленяват сърцата на всеки, който е бил техен свидетел независимо от неговата националност. Всеки тръгнал чисто и просто на поход бива свидетел на такива природни магии, че следващият път се подготвя с поне някаква фотографска екипировка, за да може да запечата тези прелестни моменти и да ги сподели. 
Едно от най-невероятните и най-харесваните природни места за пейзажна фотография в България е Родопа планина. Богата на върхове, пещери, скали, водопади и ливади, това райско кътче кара всеки да се влюби и да се върне отново. 

Пейзажната фотография, може от начало да ни се стори леко трудна, но когато придобием усет за природата и се поинтересуваме от фотоапарата си, със сигурност ще бъдем автори на пейзажни снимки, които като погледнем, отново ще ни връщат в момента на снемането им. Пейзажната фотография е умението да уловим природната магия в нейната есенция!

Пейзажна фотография Фотография