Пейзажна Фотография: Как да изберем своята камера? - 2

31 / Май / 2021

Друг фактор на който трябва да се обърне внимание, при избирането на камера е стойността на мегапикселите. Колкото повече мегапиксели поддържа камерата, толкова по-добре. Тази специфика, е близка по значение на динамичния обхват, но тука става на въпрос за всички други цветове, които се записват върху изображението. Когато камерата има малко мегапиксели, това означава че, много нюанси на различните цветове, ще бъдат записани за стойността на главния цвят, като например, при малко мегапиксели, няма да се забелязва светло-зелено или тъмно-зелено, а ще бъде само един нюанс на зеленото, което води до много нисък детайл, а пейзажната фотография се фокусира над детайла. 

Тези две главни специфики, както и добър и бърз фокус, дълготрайна батерия, и дигитални камери издържащи на по-екстремни климатични условия, като например висока влажност на въздуха или топлина, са едни от най-важните фактори при избирането на камера за практикуването на пейзажна фотография. Също така има и различни обективи, които са специализирани за различните нужди на пейзажния фотограф, и те също влизат в графата "Най-важни специфики при снимането на пейзажи". От обектива зависи колко фокусирана и изчистена ще бъде снимката. Хубаво е да избираме обективи, които са с голям отвор (Широкоъгълен обектив). Колкото по-голям е отвора, толкова повече информация ще бъде записана от околната среда, която фотографираме. 

Така като през последните години забелязваме еволюция в света на фотографията: камерите, които не работят с вътрешно огледало (DSLR имат вътрешен огледален механизъм, който предава изображението върху сензора на камерата), искаме да ви обърнем внимание на няколко разлики, които ще ви помогнат да изберете правилната камера за вас. DSLR камерите са невероятни и вършат перфектна работа при снимането на пейзажи. Камерите без огледален механизъм се различават с това, че са по-малки, и по бързи при правенето на снимка, което има своите приоритети, но също така тези камери се отличават с по-краткотраен живот на батерията им, което може да ги направи леко неудобни за снимане в природата. Трябва да отбележим, че камерите без огледален механизъм са значително по-малки от DSLR камерите, което ги прави по-удобни за някои фотографи, и също така абсолютно всякакви обективи могат да бъдат ползвани за тях, чрез използването на адаптери. 

С тези ключови специфики, вие можете да изберете перфектната камера за снимане на пейзажи, и да останете изумени от прекрасните снимки които ще правите, дори като начинаещ фотограф. 

В следващата ни статия ще разглеждаме важността на светлината и ще обсъдим няколко трика за начинаещи в пейзажната фотография!


дигитални камери обективи пейзажната фотография Широкоъгълен обектив